Igrališta su mjesto slobode i rizika, gdje djeca mogu istraživati novo okruženje i naučiti vrijedne razvojne vještine. Ali kako se djeca s oštećenjima vida snalaze u takvom okruženju? Igra i istraživanje trebaju im jednako kao i djeci s redovnim razvojem, ali način na koji istražuju svijet oko sebe je drugačiji.

 

Iz tog razloga, određeni elementi dizajna igrališta mogu biti povoljniji za djecu s oštećenjima vida od ostalih za ovu djecu. Samo za primjer, tekstura bi se mogla pretvoriti iz glatke, ne inspirativne površinu u nešto zabavno za osjećati i iskusiti, dok svijetle boje mogu igrati presudnu ulogu u sigurnosti djece s oštećenim vidom. Pobliže ćemo pogledati neke aspekte koji vam mogu pomoći u izgradnji dječjeg igrališta za slabovidne.

 

Idejno rješenje dječjeg igrališta za djecu s oštećenim vidom

 

Prvi korak ka stvaranju igrališta za djecu s oštećenjima vida je razumijevanje kako ta djeca vide svijet. Rukama mogu prelaziti površinom kako bi naučili njezin oblik ili osluškivali zvukove koji im govore o tome gdje se nalaze. Također želimo razmotriti kako djeca s oštećenim vidom vide stvari drugačije od djece bez vida. Neće se nužno osjećati lagodno u okruženju, kako bi im se olakšalo obično se stavljaju jarke boje ili elementi s dinamičnim pokretima.

 

Naravno, ovi jedinstveni načini učenja znače da im određena pozicija može pomoći da uživaju u igralištu u najvećoj mjeri. Igrališta su mjesta na kojima se mogu igrati sva djeca, uključujući djecu različitih sposobnosti. Igrališta koja vode računa o dizajnu za djecu s oštećenjima vida omogućuju ovoj djeci da se igraju i uspostavljaju veze sa svojim vršnjacima.

 

Evo nekoliko načina na koje možete stvoriti pristupačna, zabavna igrališta za djecu s različitim razinama oštećenja vida.

Tobogani.eu | Blog objava

 

Djeca slabog vida

 

Djeca s oštećenim vidom trebaju malo dodatne pomoći pri viđenju određenih elemenata, predmeta ili materijala. Neki od načina kako učiniti igralište vidljivijim uključuju sljedeće.

 

Oprema jarkih boja: Iako su mnoga igrališta uglavnom šarena, ovo nije samo estetski izbor. Djeci s oštećenim vidom svijetla oprema i strukture mogu pomoći da lakše vide stvari.

Sigurnosne oznake jarkih boja: Ponekad se rubovi opreme mogu zamagliti kod djece s slabim vidom. Dodavanje svijetlih oznaka, poput guste žute trake, može ih učiniti sigurnijima i lakšim za korištenje djeci s oštećenjima vida. Ovaj se pristup odnosi i na slide-ove, posebno ako su u ravnini s površinom za igru.

Pruge na kuglicama: Periferni vid može biti posebno težak za djecu s slabim vidom, što utječe na njihovo kretanje. Jedan od načina za olakšavanje uočavanja predmeta je dodavanje pruga svijetlih boja na njih, što može stvoriti treperavi efekt.

Označavanje rizika: Uzorci mogu pomoći da se stvari istaknu. Razmislite o postavljanju određenih uzoraka ispod potencijalno opasnih područja, poput podstavka ispod područja za penjanje ili područja ispod ljuljački. Djeca mogu naučiti da oznake u obliku dijamanta predstavljaju mjesto na kojem trebaju biti oprezniji. Kombinacija ovih uzoraka s primjetnim teksturama također može biti korisna.

Tobogani.eu | Blog objava

 

Djeca s malo ili nimalo vida

 

Kako se vidljivost smanjuje, djeca više ovise o osjećaju dodira. Taktilna i zvučna iskustva presudna su za ovu djecu kako bi se naučila snalaziti se i u potpunosti iskoristila svoje okruženje. Evo nekoliko načina za ugradnju tih elemenata u igralište za slabovidne.

 

Teksture: Uključite različite teksturirane elemente koje djeca s oštećenjima vida mogu osjetiti. To može biti jednako jednostavno kao i odabir opreme s različitim površinama. Također možete implementirati Braille-ovo pismo ili koristiti ploče s kvrgavim ili grubim teksturama. Te je površine zabavno dodirnuti i mogu pomoći djeci da se orijentiraju koristeći ih za prepoznavanje različite opreme. Ne zaboravite ih isto uključiti u razinu tla, jer neće se sva djeca poželjeti penjati.

Taktilni prostori za igru: Vodeni elementi i pješčanici izvrsni su elementi za instalaciju i omogućavanje djeci da svijet osjete na zanimljiv način.

Prepoznatljive granice: Iz sigurnosnih razloga, granice bi trebale sadržavati značajke koje olakšavaju djeci s oštećenjem vida lakše uočavanje opasnosti. Ograde su idealne. Mnoga djeca vole vući prste po površini da bi je razumjela, a teksture ili drugi predmeti s kojima mogu komunicirati izvrstan su način da se potakne ova aktivnost. Žice i vodilice po potrebi također mogu pomoći djeci da se kreću kroz prostor.

Jednostavnost istraživanja: Djetetu može biti teško naučiti područje koje ima previše osjetnih podražaja. Možda će vam pomoći doći na igralište kad je tiho i kad je manje djece u blizini, tako da slabovidno dijete može slobodno istraživati.

Značajke zvuka: Zvuk može biti koristan signal lokacije i zabavna aktivnost. Glazbeni instrumenti kao što su ksilofoni i vjetrobrani, sjajni su elementi. Djeca ih mogu slušati kako bi razumjela gdje se nalaze u odnosu na zvukove. Također, zvučne značajke mogu razlikovati različite kvadrante igrališta, poput djeteta u blizini ljuljački ili u blizini veće opreme za igrališta.

Teksturirani podovi: Slično korištenju uzoraka koji pomažu djeci s slabim vidom da prepoznaju opasnosti, teksturirani podovi mogu pomoći onima koji imaju malo ili nimalo vida da učine isto. Te uočljive teksture mogli biste koristiti na mjestima koja sadrže ljuljačke, njihalice i ostale elemente dječjeg igrališta.

Teksturirane staze koje okružuju igralište: Stvorite teksturiranu stazu oko perimetra igrališta. Na taj način djeca s oštećenjima vida mogu se kretati cijelim područjem i razumjeti kada su izvan granica. Označite ovu granicu svijetlom bojom, poput žute, tako da je djeca s ograničenim vidom mogu lakše uočiti.

Teksturirane staze koje se kreću kroz igralište: Slično tome, imaju teksturirane i jarko obojene staze koje se kreću mogućom djetetovom rutom kroz igralište. Ovim putem dijete može sigurno doći od točke A do točke B.

Biljke i senzorni vrtovi: Dodir i sluh nisu jedina osjetila protiv s kojima se možete igrati – miris i okus također su snažni konkurenti. Postavljanje zelenila ugodnog mirisa, poput lavande i ruža, pruža djeci priliku da mirišu i dodiruju razne biljke. Osjetilni vrt privlači sva osjetila, uključujući sluh i dodir. Možete uključiti i jestive biljke, kao što su vlasac ili rajčica, i dodirljive, poput zečjih ušiju. Ostale senzorne biljke koje uključuju sluh, koji možete zadovoljiti biljkama koje imaju zveckanje sjemenki ili visoku travu.

Znakovi lokalizacije zvuka: Pomoću raznih zvučnih signala možete napraviti prostor prepun zvučnih informacija. Nepokretni uređaji za pisanje mogu označiti ciljeve ili uređaje, a kutije mogu pomoći u označavanju cilja. Lopta za zvučni signal može omogućiti djeci s oštećenjima vida da igraju igre poput zvučnog bejzbola.

Drugi važan element inkluzivnog igrališta je univerzalni dizajn. Uzmite u obzir da djeca s oštećenjima vida mogu imati i druge poteškoće. Možda će im trebati šetači ili invalidska kolica, gdje ljuljačke u kolicima i pokretni mostovi postaju izvrsno iskustvo. Pristupačnost je od vitalne važnosti, a univerzalni dizajn može pomoći proizvođačima igrališta da je ponude, a da se ništa ne oduzima od aspekata parka namijenjenih djeci s različitim invaliditetom ili oštećenjima.

Author tobogani

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *