Posjetite bilo koje dječje igralište na bilo kojem mjestu širom svijeta i obavezno ćete vidjeti nekoliko komercijalnih dizajna tobogana. Još jedna stvar koju ćete praktički zajamčeno vidjeti je niz djece željnih iskustva užitka zabavnog, brzog tobogana!

 

Po prirodi djeca su uzbuđena i neustrašiva u istraživanju okoline oko sebe; to je način kako oni uče. No, u svijetu prepunom sigurnosnih smjernica i nadziranog ponašanja, tobogan na igralištu zaista je jedno od rijetkih mjesta na kojima dijete može uistinu doživjeti uzbudljiv nalet adrenalina i uzbuđenja bez straha od velike ozljede.

 

Pitajte bilo koje dijete koja mu je omiljena komercijalna komponenta igrališta i ono će obično odabrati brzi tobogan. Ali zašto djeca toliko vole to iskustvo i kakvu korist djeci nudi kao značajku u dobro osmišljenoj unutarnjoj ili vanjskoj strukturi za igru? Koja je vrsta tobogana najbolja za dječje potrebe?

 

Dizajn tobogana na dječjem igralištu tijekom godina

 

Povijesno su tobogani za dječja igrališta bili građeni od drvenih materijala i ako ste se zgražali razmišljajući o čimbenicima rizika od upotrebe tog materijala za tobogane, u pravu ste; zamijenio ih je trajniji materijal – metal.

 

Međutim, konstrukcija izrađena od metala predstavlja novi skup sigurnosnih rizika za djecu i sada su zabranjeni ili se rijetko nalaze na javnim igralištima. Zahvaljujući novim standardima sigurnosti potrošača, oni u biti potpuno nestaju. Metalni su tobogani često hrđali, pucali ili se odvajali i nudili su plitke tračnice – što je često dovodilo do ozljeda, jer bi djeca padala preko bočne strane tobogana. Metalni materijal nije bio ugodan u ljetnim vrućinama jer je pogodovao opeklinama uslijed zagrijavanja metala, a zimi je pogodovao opasnim nakupinama leda.

 

Danas većina dječjih igrališta ima tobogane koji nude bešavne, rotacijski oblikovane plastične tobogane, koji su gotovo besprijekorni i nude poboljšane sigurnosne barijere i neprijanjajuće površine. S obzirom na novu metodu izrade tobogana, dizajni oblikovani rotacijskim oblikovanjem nude sigurno, brzo i uzbudljivo iskustvo za djecu u različitim stilovima.

 

Ako ste dovoljno stari da se sjetite klizanja niz vrući metalni tobogan, zasigurno cijenite napredak u dizajnu igrališta i materijalima. A ako ste roditelj, sigurno vam je drago što su provedeni sigurnosni propisi kako bi se osigurala dobrobit vašeg djeteta.

 

Prednosti bavljenja aktivnostima na toboganu

 

Djeca uživaju brojne pogodnosti dok koriste komercijalnu opremu za igrališta, ali tobogan je i dalje omiljen djeci širom svijeta. To je zbog nekoliko glavnih blagodati koje djeca doživljavaju iz razloga što udovoljavaju svoju potrebu za brzinom.

 

Tobogani potiču samopouzdanje i istraživanje. Izniman je poticaj samopouzdanju za djecu kada se suoče sa zastrašujućim izazovom visokog tobogana i „pobjede istoga“.

Tobogani su izvrstan motivator za promicanje tjelesne aktivnosti na igralištu. Nakon svega potreban je određeni napor za uspon, klizanje i ponavljanje!

Tobogani djeci stimuliraju i osnažuju osjećaj za doživljaj. Budući da će se takva djeca penjati gotovo na sve kako bi koristila tobogan, i ponavljati ovu radnju uvijek iznova. Zbog toga uče ravnoteži i koordinaciji te razvijaju prostornu svijest samom navigacijom do vrha.

Vrh (ili dno) tobogana često je područje žestokih pregovora. Unutar reda ili na ljestvama, djeca također uče lekcije iz društvene organizacije. Uči ih da čekaju svoj red i budu strpljivi dok drugi ispred njih uživaju.

Dvostruki tobogan – KPH-J0023 (H120)

 

Author tobogani

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *